Press Release 2013

9 Disember 2013

SIARAN MEDIA

 

SIRIM LANCAR SUMBER TENAGA BOLEH BAHARU DARI ANGIN DAN SOLAR DI TIP OF BORNEO

Kudat, 9Dis –SIRIM berjaya melaksanakan projek tenaga boleh baharu dari sumber tenaga angin dan juga solar yang dikenali sebagai "Application of Wind Technology System for Energy Generation" dan "Sustainable Thin Film PV Building and the Renewable Energy Generation", di kawasan Tip of Borneo, di sini.

Kedua-dua projek berkenaan mampu membekalkan tenaga elektrik masing-masing sebanyak 25kW (tenaga angin) dan 9.8kW (tenaga solar) yang dapat menyalurkan tenaga elektrik kepada sebuah resort berhampiran tapak projek, selain membekalkan tenaga elektrik di bangunan projek itu serta disimpan dalam sistem bateri.

Berikutan kejayaan projek yang dibiayai dana Technofund oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) itu, SIRIM kini menjalankan kajian lanjut bagi membolehkan penjanaan tenaga boleh baharu dari angin dan solar dalam skala besar, dilakukan di kawasan Kudat. 

Majlis perasmian kedua-dua projek tersebut telah disempurnakan oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Dr. Ewon Ebin, tapak projek di Tanjung Simpang Mengayau (Tip of Borneo), di sini, pada Ahad. Turut hadir ialah Ketua Setiausaha Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, Dato' Dr. Rosli Mohamed, serta Presiden dan Ketua Eksekutif SIRIM Berhad Dr Zainal Abidin Mohd Yusof.

Projek ini merupakan sebahagian daripada 13 buah projek di bawah Pasukan Petugas Khas Tenaga Boleh Baharu, iaitu satu pasukan petugas khas yang dibentuk atas arahan Jemaah Menteri untuk mengkaji kebolehlaksanaan tahap komersil pelbagai projek tenaga boleh baharu di negara ini.

Dr Ewon dalam ucapannya berkata,  MOSTI telah meluluskan sebanyak 1,256 projek dengan nilai pembiayaan berjumlah RM498.26 juta. 52  daripada projek berkenaan yang berjumlah RM13.34 juta telah diperuntukkan kepada SIRIM Berhad. Peruntukan ini merupakan kesinambungan projek Penyelidikan, Pembangunan dan Pengkomersilan di bawah Rancangan Malaysia ke-10.  

"Sepanjang tempoh Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK9), MOSTI telah meluluskan sebanyak 81 projek berjumlah RM83.95 juta kepada pihak SIRIM. Daripada jumlah tersebut, 9 projek telah diluluskan di bawah kategori tenaga boleh diperbaharui," tambah beliau.

Dr. Ewon berkata MOSTI akan sentiasa menyokong penuh inisiatif SIRIM untuk menjalankan kajian menyeluruh kebolehlaksanaan potensi penjanaan tenaga hijau di kawasan Kudat secara komersil bagi membolehkan potensi sebenar dikenalpasi memandangkan pertumbuhan ekonomi Sabah banyak bergantung kepada sumber bekalan tenaga yang mencukupi dan konsisten.

"Kos operasi untuk membekalkan elektrik adalah amat besar, begitu juga kos selenggaraan yang tinggi, menyebabkan pihak pembekal tenaga seperti Sabah Electricity Sdn. Bhd. (SESB) berhadapan cabaran yang besar, ditambah pula  harga sumber tenaga seperti minyak, yang tidak menentu," katanya.

Berdasarkan kepada kajian awal SIRIM dan Universiti Malaysia Terengganu sejak 2009, kelajuan angin pada ketinggian 10meter di Kudat mampu mencapai purata 4meter/saat bagi, manakala pada ketinggian 70meter pula bacaan kelajuan angin mampu mencapai sehingga 8-10meter/saat. Bagi memanfaatkan kadar kelajuan angin ini, turbin angin jenis Fortis dan Unitron yang berkapasiti 5kW dan 10Kw telah dipasang di  kawasan Tip of Borneo ini. Projek ini telah siap dilaksanakan pada Julai 2012.

Ekoran kejayaan projek tenaga angin, SIRIM turut menerima kelulusan dari MOSTI untuk melaksanakan kajian tenaga dari solar. Kajian yang dikenali sebagai "Sustainable Thin Film PV Building & The Renewable Energy Generation", melibatkan tiga jenis panel solar iaitu teknologi "Thin Film Amorphous Silicon", "Copper Indium Selenide" (CIS) dan "Amorphous & Microcrystalline" yang masing-masing berasal dari Taiwan, Amerika Syarikat dan Jepun. Projek ini telah bermula pada Disember 2011 dan tamat pada 31 November 2013.

Menurut Dr Zainal Abidin, SIRIM  sedang menjalankan kajian kebolehlaksanaan  untuk menilai potensi tenaga angin dan solar yang mampu dijana berpandukan data-data yang diperoleh dan dipadankan dengan Teknologi Turbin Angin dan Solar Thin Film PV yang sesuai.

"Di atas kejayaan kedua-dua projek TechnoFund di TOB ini, SIRIM berpendapat bahawa potensi membangunkan "Demo Solar/Wind Hybrid Farm" yang berskala lebih besar amat sesuai dibangunkan di daerah Kudat ini," katanya.

Kajian ini juga dijangka dapat membantu Sustainable Energy Development Authority (SEDA)  untuk menggubal kadar Feed-in-Tariff (FIT) yang sesuai bagi tenaga yang dijana melalui sumber yang sama.

Dr Zainal Abidin berkata SIRIM telah memilih lima tapak projek yang sesuai di seluruh negara yang meliputi Tip Of Borneo, Pulau Tinggi Mersing,  Kuala Perlis, UMT, Kuala Terengganu dan UMP, Pekan Pahang berdasarkan kepada data-data kelajuan angin dari pusat Meteorologi seluruh negara.

Projek Technofund di bawah MOSTI ini merupakan sebahagian daripada tujuh buah projek yang telah diamanahkan kepada SIRIM Berhad.  Lima lagi projek tenaga boleh baharu SIRIM adalah "National RE Resources Mapping (MYRemap)", "Solar Detoxification for Pesticide Contaminated Ground Water", "Advance Solar Dryer Systems for Malaysian Export Based Agriculture and Marine Products", "Lighting System Through Renewable Energy at Kuching Water Front and Tanjung Manis Sarawak" dan "Pilot Scale  Production of Natural Gas-like Fuel for Vehicles from POME".

 

###

 

Mengenai SIRIM Berhad

Sebuah syarikat milik penuh Kerajaan Malaysia di bawah Menteri Kewangan Diperbadankan, SIRIM Berhad adalah organisasi Penyelidikan dan Teknologi yang utama, yang melaksanakan penyelidikan dan teknologi berdasarkan kepada tiga teras iaitu Tenaga dan Alam Sekitar, Teknologi Perubatan, serta Loji dan Mesin. SIRIM Berhad juga adalah peneraju Kualiti dan telah menerima pengiktirafan antarabangsa bagi Standard dan Penilaian Pematuhan, selaras dengan misinya untuk "menjadi penyedia penyelesaian menyeluruh dalam inovasi kualiti dan teknologi.“ . www.sirim.my

 

Dikeluarkan Oleh    :

Jabatan Hal Ehwal Korporat Kumpulan, SIRIM Berhad                  

Perhubungan Media:

 • Ruhil Amani Zainal Abidin, Tel : 603 5544 6770 / 013-2010402 e-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Daing Zarina Daing Mokhtar, Tel : 603 5544 5021 / 019-6555244 e-mel:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

18 November 2013

SIARAN MEDIA

 

LAPAN ORGANISASI TERIMA ANUGERAH KUALITI SIRIM

Anugerah Kualiti SIRIM pertama kali diperkenalkan untuk organisasi cemerlang

 

SHAH ALAM, 18 Nov – Buat julung kalinya, SIRIM Berhad telah memberi pengiktirafan kepada lapan buah organisasi yang telah mencapai tahap pengurusan kualiti dan produk yang cemerlang serta pengeluaran barangan dan perkhidmatan yang menepati tahap standard kebangsaan dan antarabangsa, melalui Anugerah Kualiti SIRIM.

Anugerah ini merupakan satu pendekatan positif bagi mendorong dan menggalakkan organisasi dari dalam dan luar negara yang telah mendapat pensijilan SIRIM untuk terus memberikan komitmen kepada penghasilan produk yang menepati keperluan pelanggan dan pengurusan yang cekap. 

Terbahagi kepada dua bahagian iaitu Anugerah Kualiti Produk dan Anugerah Kualiti Organisasi, anugerah ini masing-masing terbahagi kepada empat kategori berdasarkan kepada nilai jualan tahunan organisasi.   

Bagi Anugerah Kualiti Produk, organisasi yang telah berjaya mendapat pengiktirafan ini adalah:

·         Kategori 1 - Syarikat tempatan dengan nilai jualan tahunan melebihi RM 100 juta: Leader Cable Industry Berhad,   bagi produk Wayar Bumi Optik  (OPGW – Optical Ground Wire).  OPGWberfungsi sebagi dawai bumi konvensional dengan manfaat tambahan yang berkapasiti tinggi dan gentian optik komunikasi yang boleh dipercayai bagi memenuhi keperluan masa hadapan. Antara ciri-ciri istimewa produk ini adalah mampu menahan tahap kilat tertinggi 200 Coulomb (Kelas 3) selain dari sifat dwifungsinya sebagai asas talian penghantaran elektrik dan keupayaan kelajuan penghantaran data yang tinggi yang dapat mengoptimumkan sistem penghantaran. 

·         Kategori 2 - Syarikat tempatan dengan nilai jualan tahunan di antara RM 25 juta sehingga RM 100 juta  : Mega Fortris (Malaysia) Sdn. Bhd.  Bagi produk High Security Container Bolt Seal. Produk yang dihasilkanadalah merupakan kunci keselamatan yang tahan lasak yang membolehkan sebarang bentuk cubaan untuk membuka kunci, dapat diketahui. Produk ini dibentuk dengan daya tahan yang tinggi bagi memastikan barang yang dibawa di dalam kontena terjamin keselamatan penghantaran.  

·         Kategori 3 - Syarikat tempatan yang mempunyai jualan tahunan kurang daripada RM 25 juta: Tomher Industrial Sdn. Bhd., bagi produk Paip Kumbahan Berlingkar dan Paip Pembentung HDPE. Antara ciri-ciri yang dimiliki oleh produk ini adalah daya ketahanan sehingga 50 tan.  Rekabentuk berlingkar paip yang dihasilkan membolehkan impak pengaliran yang sekata dan ringan, dan boleh digunakan pada hari yang sama pemasangan dibuat. 

·         Kategori 4 - Kategori terbuka - Syarikat asing yang diperbadankan di Malaysia:R.G.E. Lighting Industries Sdn. Bhd., bagi produk USR Model Luminaires. Sistem pencahayaan lampu siling bagi kegunaan dalam bangunan seperti pejabat yang dihasilkan adalah cekap tenaga serta kawal-silau.    

Penerima Anugerah Kualiti Organisasi  pula adalah:

·         Kategori 1- Syarikat dengan nilai jualan tahunan melebihi RM 100 juta : Sunway Construction Sdn. Bhd.

Sunway ConstructionSdn. Bhd adalah sebuah syarikat pembinaan terkemuka yang menyediakan perkhidmatan bersepadu dalam  pembinaan bangunan, infrastruktur dan kerja-kerja kejuruteraan awam. Sistempengurusan syarikat ini adalah disahkan ISO 9001: 2008, OHSAS 18001: 2007 dan ISO 14001: 2004 oleh SIRIM QAS International.

 

·         Kategori 2 - Syarikat  dengan nilai jualan tahunan di antara RM 25 juta sehingga RM 100 juta: Ranhill Bersekutu Sdn. Bhd.

RanhillBersekutu Sdn Bhd mempunyai pengalaman lebih dari 50 tahun  dalam bidang kejuruteraan serta konsultan bagi pengurusan projek.  Terlibat dalam kejuruteraan awam, geoteknik, struktur, mekanikal, kejuruteraan elektrik dan reka bentuk mampan dari segi ekologi / perkhidmatan teknologi bangunan hijau, syarikat ini mempunyai sifar NCRs bagi ISO 9001 sejak lebih 8 tahun yang lalu. Dengan pensijilan tambahan daripada SIRIM QAS International untuk ISO14001 dan OHSAS 18001 pada tahun 2011, syarikat ini telah melancarkan Sistem Pengurusan QESH untuk memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggan. Syarikat ini juga telah melaksanakan program Six-Sigma untuk memacu kualiti, kecekapan dan keberkesanan kos.

 

·         Kategori 3 - Syarikat  yang mempunyai jualan tahunan kurang daripada RM 25 juta: Teckwah Paper Products Sdn. Bhd.

           Techwah Paper Products Sdn. Bhd menawarkan pelbagai penyelesaian kepada industri yang termasuk percetakan dan              pembungkusan, reka bentuk struktur dan percetakan komersial.  Sistem pengurusan syarikat adalah disahkan ISO 9001: 2008, OHSAS 18001: 2007 dan ISO 14001: 2004 oleh SIRIM QAS International.

 

·         Kategori 4 -   Agensi Kerajaan: Universiti Malaysia Perlis (UniMAP).

Universiti MalaysiaPerlis (UniMAP) adalah institusi pengajian tinggi awam Malaysia ke-17 yang ditubuhkan pada tahun 2001. Asalnya dikenali sebagai Kolej Universiti Kejuruteraan Utara Malaysia (KUKUM), atau Northern University College Malaysia Kejuruteraan, ia telah dinamakan semula sebagai Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) pada Februari 2007.
Sistem pengurusan UniMAP telah disahkan dengan ISO 9001: 2008 dan MS ISO / IEC 27001: 2007 oleh SIRIM QAS International.

Pemenang Anugerah Kualiti SIRIM masing-masing menerima trofi dan sijil, serta rebat bagi perkhidmatan Kumpulan SIRIM selama setahun.

Anugerah Kualiti SIRIM berkenaan telah disampaikan oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Dr Ewon Ebin sempena dengan Majlis SIRIM Industri 2013 yang berlangsung di Sunway Resort Hotel & Spa, pada 15 November 2013. Turut hadir pada majlis tahunan itu ialah Pengerusi SIRIM Berhad, Datuk Hajah Jamaliah Kamis dan Presiden & Ketua Eksekutif SIRIM Berhad Dr Zainal Abidin Mohd Yusof.

Bertemakan ‘Modal Insan Menjana Kemakmuran Negara', Majlis SIRIM-Industri yang dianjurkan sejak 1991 bertujuan meraikan agensi kerajaan, industri dan juga syarikat yang telah berjaya memperoleh pengiktirafan daripada SIRIM QAS International menerusi pelbagai skim pensijilan dan penentuan kualiti.

Datuk Jamaliah Kamis, Pengerusi SIRIM Berhad di dalam ucapan aluannya berkata, Anugerah Kualiti SIRIM yang diperkenalkan bertujuan memberi pengiktirafan kepada pelanggan yang berjaya mencapai tahap pengurusan kualiti dan produk yang cemerlang.

"Anugerah  ini merupakan satu usaha SIRIM ke arah meningkatkan kesedaran dan pencapaian kualiti serta menggalakkan pengeluaran produk dan perkhidmatan yang mencapai tahap standard kebangsaan dan antarabangsa," katanya.

Anugerah Kualiti SIRIM telah menerima sebanyak 23 penyertaan bagi Anugerah Kuliti Produk manakala Anugerah Kualiti Organisasi telah menerima sebanyak 66 penyertaan daripada pelbagai organisasi yang berkelayakan.

 

###

 

Mengenai SIRIM Berhad

Sebuah syarikat milik penuh Kerajaan Malaysia di bawah Menteri Kewangan Diperbadankan, SIRIM Berhad adalah organisasi Penyelidikan dan Teknologi yang utama, yang melaksanakan penyelidikan dan teknologi berdasarkan kepada tiga teras iaitu Tenaga dan Alam Sekitar, Teknologi Perubatan, serta Loji dan Mesin. SIRIM Berhad juga adalah peneraju Kualiti dan telah menerima pengiktirafan antarabangsa bagi Standard dan Penilaian Pematuhan, selaras dengan misinya untuk "menjadi penyedia penyelesaian menyeluruh dalam inovasi kualiti dan teknologi.“ . www.sirim.my

Mengenai SIRIM QAS International Sdn Bhd

SIRIM QAS International adalah anak syarikat milik penuh SIRIM Berhad yang merupakan badan peneraju utama di Malaysia dalam menawarkan perkhidmatan pensijilan, pemeriksaan dan pengujian yang setanding dengan amalan antarabangsa. Kami membantu pihak industri dalam menyediakan perkhidmatan dan barangan berkualiti melalui perkhidmatan pensijilan, pemeriksaan dan pengujian kami di samping menjaga kepentingan pengguna serta alam sekitar. Pengiktirafan dan akreditasi yang diperolehi oleh kami daripada badan seperti Jabatan Standard Malaysia (STANDARDS MALAYSIA) dan United Kingdom Accreditation Service (UKAS) membuktikan kredibiliti perkhidmatan kami.www.sirim-qas.com.my

 

Dikeluarkan Oleh    :

Jabatan Hal Ehwal Korporat Kumpulan, SIRIM Berhad                  

Perhubungan Media:

 • Ruhil Amani Zainal Abidin, Tel : 603 5544 6770 / 013-2010402 e-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Daing Zarina Daing Mokhtar, Tel : 603 5544 5021 / 019-6555244 e-mel:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

15 November 2013

SIARAN MEDIA

 

LAPAN ORGANISASI TERIMA ANUGERAH KUALITI SIRIM PADA MAJLIS SIRIM INDUSTRI 2013

Dua skim pensijilan baru turut dilancar : Skim Pensijilan Sistem Pengurusan Keselamatan Trafik Jalan Raya dan Skim Pensijilan IECEx berkaitan Kekompetenan Personel bagi Kawasan Mudah Meletup

 

PETALING JAYA, 15 Nov – SIRIM Berhad hari ini memberi pengiktirafan kepada lapan buah organisasi yang telah mencapai tahap pengurusan kualiti dan produk yang cemerlang serta pengeluaran barangan dan perkhidmatan yang menepati tahap standard kebangsaan dan antarabangsa, melalui Anugerah Kualiti SIRIM.

Anugerah yang julung kali diperkenalkan ini merupakan satu pendekatan positif bagi mendorong dan menggalakkan organisasi dari dalam dan luar negara yang telah mendapat pensijilan SIRIM untuk terus memberikan komitmen kepada penghasilan produk yang menepati keperluan pelanggan dan pengurusan yang cekap.

Terbahagi kepada dua bahagian iaitu Anugerah Kualiti Produk dan Anugerah Kualiti Organisasi, anugerah ini masing-masing terbahagi kepada empat kategori berdasarkan kepada nilai jualan tahunan organisasi.

Bagi Anugerah Kualiti Produk, organisasi yang telah berjaya mendapat pengiktirafan ini adalah:

 • Kategori 1 - Syarikat tempatan dengan nilai jualan tahunan melebihi RM 100 juta: Leader Cable Industry Berhad
 • Kategori 2 - Syarikat tempatan dengan nilai jualan tahunan di antara RM 25 juta sehingga RM 100 juta : Mega Fortris (Malaysia) Sdn. Bhd.
 • Kategori 3 - Syarikat tempatan yang mempunyai jualan tahunan kurang daripada RM 25 juta: Tomher Industrial Sdn. Bhd.
 • Kategori 4 - Kategori terbuka - Syarikat asing yang diperbadankan di Malaysia: R.G.E. Lighting Industries Sdn. Bhd.;

 

Penerima Anugerah Kualiti Organisasi pula adalah:

 • Kategori 1 - Syarikat dengan nilai jualan tahunan melebihi RM 100 juta : Sunway Construction Sdn. Bhd.
 • Kategori 2 - Syarikat  dengan nilai jualan tahunan di antara RM 25 juta sehingga RM 100 juta : Ranhill Bersekutu Sdn. Bhd.
 • Kategori 3 - Syarikat  yang mempunyai jualan tahunan kurang daripada RM 25 juta : Teckwah Paper Products Sdn. Bhd.
 • Kategori 4 -   Agensi Kerajaan : Universiti Malaysia Perlis (UniMAP).

 

Anugerah Kualiti SIRIM berkenaan telah disampaikan oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Dr Ewon Ebin sempena dengan Majlis SIRIM Industri 2013 yang berlangsung di Sunway Resort Hotel & Spa, di sini. Turut hadir pada majlis tahunan itu ialah Pengerusi SIRIM Berhad, Datuk Hajah Jamaliah Kamis dan Presiden & Ketua Eksekutif SIRIM Berhad Dr Zainal Abidin Mohd Yusof.

Turut dilancarkan pada majlis itu adalah dua perkhidmatan baru oleh SIRIM QAS International, anak syarikat SIRIM Berhad, iaitu Skim Pensijilan Sistem Pengurusan Keselamatan Trafik Jalan Raya (ISO 39001) (Road Traffic Safety Management System Certification Scheme) dan Skim Pensijilan IECEx berkaitan Kekompetenan Personel bagi Kawasan Mudah Meletup (IECEx Certification of Personnel Competence for Explosive Atmospheres).

Skim Pensijilan Sistem Pengurusan Keselamatan Trafik Jalan Raya bertujuan membantu organisasi yang terlibat dengan perkhidmatan pemanduan di jalanraya untuk mengurangkan kadar kemalangan di jalanraya melalui peningkatan kesedaran di kalangan kakitangannya.

Pensijilan ini memberi jaminan kepada pelanggan terutamanya bagi organisasi pengangkutan bahawa organisasi mereka beroperasi dengan penuh tanggungjawab dalam memastikan keselamatan kakitangan dan pengguna jalanraya yang lain. Pensijilan ini juga dapat membantu organisasi yang terlibat dalam perniagaan pengangkutan meningkatkan keyakinan di kalangan para pelabur mereka.

Skim Pensijilan IECEx berkaitan Kekompetenan Personel bagi Kawasan Mudah Meletup pula adalah skim pematuhan antarabangsa yang menyediakan satu sistem penilaian dan kelayakan kakitangan yang memenuhi syarat kompetensi yang diperlukan untuk melaksanakan keperluan keselamatan. Skim ini adalah berdasarkan standard antarabangsa IEC terutamanya bagi pengendalian peralatan di persekitaran mudah meletup secara betul, yang juga selari dengan amalan antarabangsa dalam industri minyak dan gas.

Di bawah skim ini, individu yang berkelayakan akan diberi Pensijilan Kekompetenan Personel (COPC), yang diiktiraf dan diterima di peringkat antarabangsa.

SIRIM QAS International kini merupakan satu-satunya Badan Pensijilan IECEx berpangkalan di luar Eropah dan Amerika Utara, yang menawarkan pensijilan ini.

Bertemakan ‘Modal Insan Menjana Kemakmuran Negara’, Majlis SIRIM-Industri yang dianjurkan sejak 1991 bertujuan meraikan agensi kerajaan, industri dan juga syarikat yang telah berjaya memperoleh pengiktirafan daripada SIRIM QAS International menerusi pelbagai skim pensijilan dan penentuan kualiti.

Datuk Jamaliah Kamis, Pengerusi SIRIM Berhad di dalam ucapan aluannya berkata, Majlis SIRIM Industri dapat mempertingkatkan kesedaran di kalangan industri dan syarikat tempatan mengenai kepentingan kualiti dalam penghasilan produk.

“Ini dapat dilihat sendiri melalui peningkatan jumlah syarikat yang memperoleh pensijilan dari semasa ke semasa. Sehingga kini, 7,688 syarikat telah mendapat pensijilan bagi hasil usaha mereka daripada SIRIM QAS International Sdn. Bhd., anak syarikat milik penuh SIRIM Berhad,” katanya.

Sementara itu, kemampuan SIRIM QAS International dalam mengendalikan pengurusan standard dan kualiti terus mendapat perhatian apabila Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA) telah meluluskan syarikat itu sebagai Badan Penilaian Pematuhan (Conformity Assesment Body) bagi penilaian Sistem Pengurusan Kualiti berdasarkan ISO 13485 dan Amalan Pengedaran Baik untuk Peranti Perubatan.

“Memandangkan kebanyakan penggiat utama dalam pensijilan peranti perubatan adalah badan pensijilan multinasional yang besar, perlantikan SIRIM QAS International akan memberikan pilihan kepada industri tempatan untuk mendapatkan perkhidmatan dari badan pensijilan tempatan,” kata Jamaliah.

SIRIM QAS International turut menerima pembaharuan lantikan sebagai Agensi Pemerakuan (Certifying Agency) untuk alat-alat komunikasi dan multimedia menurut Peraturan 11 Peraturan-peraturan Komunikasi dan Multimedia (Standard Teknik) 2000, sehingga tahun 2018 oleh? Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

                                                                        ###

 

Mengenai SIRIM Berhad

Sebuah syarikat milik penuh Kerajaan Malaysia di bawah Menteri Kewangan Diperbadankan, SIRIM Berhad adalah organisasi Penyelidikan dan Teknologi yang utama, yang melaksanakan penyelidikan dan teknologi berdasarkan kepada tiga teras iaitu Tenaga dan Alam Sekitar, Teknologi Perubatan, serta Loji dan Mesin. SIRIM Berhad juga adalah peneraju Kualiti dan telah menerima pengiktirafan antarabangsa bagi Standard dan Penilaian Pematuhan, selaras dengan misinya untuk "menjadi penyedia penyelesaian menyeluruh dalam inovasi kualiti dan teknologi.“ . www.sirim.my

Mengenai SIRIM QAS International Sdn Bhd

SIRIM QAS International adalah anak syarikat milik penuh SIRIM Berhad yang merupakan badan peneraju utama di Malaysia dalam menawarkan perkhidmatan pensijilan, pemeriksaan dan pengujian yang setanding dengan amalan antarabangsa. Kami membantu pihak industri dalam menyediakan perkhidmatan dan barangan berkualiti melalui perkhidmatan pensijilan, pemeriksaan dan pengujian kami di samping menjaga kepentingan pengguna serta alam sekitar. Pengiktirafan dan akreditasi yang diperolehi oleh kami daripada badan seperti Jabatan Standard Malaysia (STANDARDS MALAYSIA) dan United Kingdom Accreditation Service (UKAS) membuktikan kredibiliti perkhidmatan kami.www.sirim-qas.com.my

 

Dikeluarkan Oleh    :

Jabatan Hal Ehwal Korporat Kumpulan, SIRIM Berhad                  

Perhubungan Media:

 • Ruhil Amani Zainal Abidin, Tel : 603 5544 6770 / 013-2010402 e-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Daing Zarina Daing Mokhtar, Tel : 603 5544 5021 / 019-6555244 e-mel:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

27 August 2013

PRESS RELEASE

 

SIRIM AND 8 RESEARCH INSTITUTIONS HOST 6TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON SENSORS

 

MALACCA, 27 August – SIRIM Berhad, a leading research and technology organisation in the country, in collaboration with eight other renown local research institutions today holds the 6th International Conference on Sensors (ASIASENSE) 2013.

Themed ‘Sensors Sustain Future’, ASIASENSE that focuses on the area of Sensor Technology, lnstrumentation & Data Processing and Sensors and Emerging Technologies, brings together scientists and engineers from academia, research institutes, and companies from diverse fields to present and discuss the latest results in the general field of sensors.

The two and a half-day conference from 27 to 29 August 2013 is also a platform for participants to discover and learn from the success of integrated bio-sensing technologies through its case study as well as an opportunity to highlight recent developments and to identify emerging and future areas of growth in this field.

Other conference partners include Universiti Putra Malaysia (UPM), Malaysian Agricultural Research and Development Institute (MARDI), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Forest Research Institute of Malaysia (FRIM), Universiti Teknologi MARA (UiTM), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), also a track network of research collaborations with national and international researchers from the public and private sectors within and outside the country.

The opening ceremony was attended by Datuk Dr. Abu Bakar Mohd Diah, Deputy Minister of Science, Technology and Innovation (MOSTI), Dr Zainal Abidin Mohd Yusof, President and Chief Executive SIRIM Berhad and Dr. Ahmad Hazri Abd Rashid, SIRIM’s General Manager for Industrial Biotechnology Research Centre who is also the Organising Committee Chairman Asiasense 2013.

Dr Ahmad Hazri in his speech said that development of new technologies will redefine the future of the sensor market, the emergence of new types of sensors such as wireless sensors, fibre optic sensors, smart sensors and nanomaterials based sensors.

Sensors are being used in an increasing number of industries and applications, while continually opening up new fields of application. Today’s production technologies, modern vehicles, innovative medical devices, smart power supply systems and building technologies are inconceivable without sensors.”

SIRIM is currently working on biosensor for ammonium determination in water, biochip for dengue detection and quantum dot based sensor for glucose and uric acid monitoring.

“Our work are mostly at the early stage funded under MOSTI’s Sciencefund but we are now in the process of writing a detailed proposal for funding under the Technofund, whilst striving to ensure the successful commercialisation of our products,” he said.

 

The Conference

The objective of the conference is to provide exposure to the scientists in sensor technology industry, sensor-based products manufacturers and Malaysian academics on the findings and the latest innovations in the field of sensors, both nationally and internationally.


The conference is also to foster research collaboration network between public and private sector at the national and international level, to discuss issues and new strategies in the use of sensor technology as well as strengthening relationships between researchers with local and foreign sensor-based manufacturing industry.

Among other international speakers at the conference are Assoc. Prof Dr Werasak Surareungchai (Thailand), Dr. R. Narayanaswamy (UK), Dr Bambang Kuswandi (Indonesia), Assoc. Prof Dr. Ibtisam Tothil (UK), Prof Dr Hiroshi Kawarada (Japan) , Prof Dr Ali Ensafi, Dr Chung Boon Hyung (Korea), while Malaysian speakers among others are Prof Dr. Mohd Noor Ahmad, Prof Dato’ Dr Musa Ahmad, Assoc Prof Dr. Toh Chee Seng, Dr FAridah Salam, Prof Dr. Mohd Adzir Mahdi, Prof Dr. Uda Hashim, Dr Yan Yong Yang, En Ahmad Khalid and Mr Kok Mun Tang.

Being held in Malaysia for the third time, Asiasense 2013 also showcases sensor technology, instrumentation and services and research activities throughout the conference. The associated exhibition runs in parallel with the conference offers an opportunity to get an up-to-date information from participating companies.

 

The Technology

Sensing technologies are of increasing importance in healthcare, agri-food, environmental and security sectors, and this is reflected in the continued growth of global markets for such technologies.

The use of sensor technology is now proven to be a great benefit to humanity, especially in medicine, electronics, environmental monitoring and biotechnology. Sensor technology can also help in the identification of chemical contaminants and microorganisms.

 

Malaysia Sensor Association.

At the ceremony, the Deputy Minister also launched the Malaysia Sensor Association. Apart from encouraging cooperation between its members, the association aimed to promote the advancement and dissemination of knowledge in science and sensor technology, as well as insights and constructive advice in matters relating to science and sensor technology.

 

 ###

About SIRIM Berhad

A wholly-owned company of the Malaysian Government under the Minister of Finance Incorporated, SIRIM Berhad is a premier Research and Technology organisation providing timely and focused research in three flagship areas namely Energy and Environment, Medical Technology as well as Plant and Machinery. SIRIM Berhad is also the champion of Quality and has gained international recognition in Standards and Conformity Assessment, underlying its mission of “being a total solution provider in quality and technology innovations.” www.sirim.my

 

Released by           : Group Corporate Affairs Department, SIRIM Berhad

Media Contact        :

 • Ruhil Amani Zainal Abidin, Tel : 03 55446770 / 013 2010402 or e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Daing Zarina Daing Mokhtar, Tel : 03 5544 5021 / 019 6555 244 or e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

5 July 2013

 

PRESS RELEASE

 

SIRIM INTRODUCES SIRIM QUALITY AWARD

SIRIM also announces 2 important annual event: SIRIM Industri Night 2013 & National Quality Summit 2013

SHAH ALAM, 5 July: Beginning this year, SIRIM will introduce an annual award known as SIRIM Quality Award aimed to give recognition to clients who have achieved an excellent level of quality management and product.

SIRIM Quality Award is an effort to raise awareness and achievement of quality apart from promoting production of goods and services that achieve the level of national and international standards.

It is hoped that the recognition can trigger a wave of quality-conscious culture among organisations and industry to improve product quality and services performance throughout the organisation. It is a positive approach to motivate and encourage SIRIM’s clients to give emphasis on quality as well as taking on the challenge of coming forward to have their performances evaluated. Granting of awards is a fundamental part in igniting a winning culture based on quality.

SIRIM Quality Award winners will receive incentives in the form of rebates on any of the services under SIRIM Group for a period of one year, usage of the Award logo for publicity and promotional purposes for a period of three (3) years as well as trophy and certificate.

There are two main awards namely the SIRIM Quality Award for Products and SIRIM Quality Award for Organisations.

For the SIRIM Quality Award for Products, entries are divided into four categories, namely:

Category 1: Local companies with annual sales of over RM 100 million

Category 2: Local companies with annual sales of RM 25 million to RM 100 million

Category 3: Local companies with annual sales of less than RM 25 million

Category 4: Open category - Foreign companies that are incorporated in Malaysia

 

Meanwhile, the SIRIM Quality Award for Organisations is divided into three categories as follows:

Category 1: Companies with annual sales of more than RM 100 million

Category 2: Companies with annual sales of RM 25 million to RM 100 million

Category 3: Companies with annual sales of less than RM 25 million

The SIRIM Quality Award for Organisations are opened to all SIRIM’s clients in sectors namely:

 • Services
 • Manufacturing
 • Government Agencies

Selection of SIRIM Quality Award’s recipients will be made by the Steering Committee and the Technical Committee of SIRIM Quality Award. Organisations and government agencies that wish to participate can download the form from the SIRIM’s website www.sirim.my

SIRIM INDUSTRY NIGHT 2013

 

SIRIM Quality Award winners will be honoured at the SIRIM-Industry Night 2013 (MSI 2013) to be held on 15 November 2013, at Sunway Resorts Hotel, Bandar Sunway. With the theme 'Human Capital Generating Prosperity', the MSI 2013 is SIRIM’s annual event that pays tribute to SIRIM QAS International’s ceritificate recipients for various quality management systems and product certification for the current year.

 

NATIONAL QUALITY SUMMIT 2013

Another SIRIM’s annual event is the National Quality Summit 2013 (NQS 2013) with the theme 'Quality for the Global Consumer' which is scheduled to take place on 3 and 4 September 2013 at the Sime Darby Convention Centre, Kuala Lumpur.

The National Quality Summit will emphasise on the importance of quality to global consumers and how quality can increase an organisation’s competitiveness in the global market, in line with the changes in consumers’ purchasing patterns due to the changes of globalisation that emphasises on quality, value and health care.

Speakers who will present papers are from the organisations that excelled in quality practices namely IJM Corporation Berhad, AYS Sdn Bhd, INTI International University, Natural Wellness Sdn Bhd as well as international speakers in the field of quality from the Spanish Association for Quality, Spain and ASTM International, USA.

Participants will be exposed to the latest developments and best practices in quality, with the opportunity to network and share experiences with experts and quality practitioners. Details of the summit can be obtained from its website http://qualitysummit.sirim.my

The Press Conference was attended by the President and Chief Executive of SIRIM Berhad, Dr Zainal Abidin Mohd Yusof; Azim Ng Abdullah, Vice President of Technical Services as the Chairman of NQS 2013; and Haliza Ibrahim, Vice President of Corporate Division as the Chairman of MSI 2013.

 

                                                                            ###

 

About SIRIM Berhad

A wholly-owned company of the Malaysian Government under the Minister of Finance Incorporated, SIRIM Berhad is a premier Research and Technology organisation providing timely and focussed research in three flagship areas namely Energy and Environment, Medical Technology as well as Plant and Machinery. SIRIM is also the champion of Quality and has gained international recognition in Standards and Conformity Assessment, underlying its mission of “being a total solution provider in quality and technology innovations.” www.sirim.my

 

Released by           :

Group Corporate Affairs Department, SIRIM Berhad

Media Contact        :

 • Ruhil Amani Zainal Abidin, Tel : 03 55446770 / 013 2010402 or e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Daing Zarina Daing Mokhtar, Tel : 03 5544 5021 / 019 6555 244 or e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

15 May 2013

 

 PRESS RELEASE

 

 SIRIM’s MAP OF RENEWABLE ENERGY RESOURCES IS BEST GREEN INVENTION

All 10 participating inventions at ITEX 2013 won awards: 5 Gold, 4 Silver, 1 Bronze

 

SHAH ALAM, 15 May – SIRIM’s Renewable Energy Resource Map of Malaysia (MYREMap), a one-stop reference for remote assessment on the renewable energy applications viability, is the Best Green Invention at the recently concluded International Invention and Technology Exhibition 2013 (ITEX 2013).

MYREMap gathered nine major renewable energy resources in the country which include Biomass, Wind, Solar, Ocean, Hydro Power combined with other supporting data such as transport and grid line into an interactive map. The interactive website that hosts multiple datasets is able to provide information from the perspective of spatial distribution as well as estimation of the amount of resources available at a particular site.

Led by Dr Chen Sau Soon, and assisted by two researchers; Nini Fatahna Muhamad Sopian and Shireen Shaharina Mohamed Shamaun, the project which also won the Gold Award, can be used for desktop studies and produce reports for decision-making, strategic planning, research proposals and operational matters.

Another Gold Award went to “Silica Based Battery Technology” where the silicate based material is extracted from sand and synthesised into active material to produce lithium-ion battery. The project which aims to reduce the cost for application in electric vehicles is being led Dr Mohd Ali Sulaiman, with nine other team members.

Another invention led by Dr Mohd Ali which also won the Gold Award is the “Lithium-Ion Battery for Green Energy Storage” which addresses issues related to lithium-ion battery such as battery performance, safety and also high manufacturing cost.

An invention using rejected rubber gloves to replace Polyethylene that is commonly used as a binder for Metal Injection Mould (MIM) system, also won the Gold Award. The project, “Utilization of the Rejected Gloves as an Eco-Binder for Producing Precision Metal Components” promotes component properties that are inexpensive and highly available, suitable for high volume production and are environmental-friendly. The invention is developed by team leader, Noorsyakirah Abdullah with nine other researchers.

The Gold Award was also won by “An Innovative Educational Robotic Kit”, a product designed and developed for a better understanding of Control System in robotic and programming, from basic up to advance level. The kit is designed especially for students and hobbyists for quick and easy learning. The project is led by Al Malek Faizal Mohd Amin and assisted by five other researchers.

Other projects that received Silver Awards are “Digital Imaging Technique to Custom Fabricate Prosthesis for Congenital Symes”, Multi Layered Security for Windows User Credential Login System”, “Holographic Photochromic Films for Smart Printing Application” and “ Seed Production Integrated Tracking System”

SIRIM had also received a Bronze Award for “An Improved Battery Management System (BMS) for Lithium-Ion Battery”.

 

About SIRIM Berhad

A wholly-owned company of the Malaysian Government under the Minister of Finance Incorporated, SIRIM Berhad is a premier Research and Technology organisation providing timely and focused research in three flagship areas namely Energy and Environment, Medical Technology as well as Plant and Machinery. SIRIM Berhad is also the champion of Quality and has gained international recognition in Standards and Conformity Assessment, underlying its mission of “being a total solution provider in quality and technology innovations.” www.sirim.my

 

Released by           : Group Corporate Affairs Department SIRIM Berhad

Media Contact        :

 • Ruhil Amani Zainal Abidin, Tel : 03 55446770 / 013 2010402 or e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Daing Zarina Daing Mokhtar, Tel : 03 5544 5021 / 019 6555 244 or e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

25 Mac 2013

SIARAN MEDIA

 

SIRIM, PESDC METERAI PERJANJIAN PERSEFAHAMAN SEDIA KEPAKARAN TEKNIKAL SEKTOR PERINDUSTRIAN MALAYSIA

 

PULAU PANGKOR, 25 Mac – SIRIM hari ini menandatangani satu memorandum persefahaman dengan Pusat Pembangunan Usahawan Dan Kemahiran Perak (PESDC) bagi membangunkan kemahiran latihan dan pendidikan untuk penyelidikan dan pembangunan projek secara bersama bagi memenuhi keperluan industri.

Memorandum Persefahaman ini bertujuan menyahut hasrat kerajaan bagi menyediakan berbagai bidang kepakaran teknikal perindustrian dalam memenuhi keperluan penduduk di Perak dalam melahirkan tenaga kerja yang berdaya saing.

Memorandum berkenaan telah ditandatangani di sini hari ini oleh Presiden dan Ketua Eksekutif SIRIM Berhad, Dr. Zainal Abidin Mohd Yusof, manakala PESDC telah diwakili oleh  Pengerusinya, Dato’ Gan Tack Kong. Menteri Besar Perak, Datuk Seri Diraja Dr Zambry Abdul Kadir telah menyaksikan majlis tandatangan berkenaan.

Di bawah Memorandum ini, SIRIM akan membantu PESDC meningkatkan tahap latihan teknikal yang memberi fokus kepada bidang kimpalan, peralatan serta robotik dan automasi di bawah Industrial Skills Enhancement Programme (INSEP).

INSEP adalah program yang dibiayai oleh kerajaan bagi membantu siswazah menganggur mendapatkan skil baru atau tambahan.  Pelatih yang mengikuti program INSEP di PESDC perlu melalui program latihan selama enam hingga 12 bulan.

SIRIM dan PESDC juga akan turut bekerjasama bagi perkongsian pengetahuan, pengalaman, sumber manusia dan kemudahan bengkel untuk penyelidikan dan pembangunan projek-projek baru yang akan dikenal pasti.

                                                                            ###

 

Mengenai SIRIM Berhad

Sebuah syarikat milik penuh Kerajaan Malaysia di bawah Menteri Kewangan Diperbadankan, SIRIM Berhad adalah organisasi Penyelidikan dan Teknologi yang utama, yang melaksanakan penyelidikan dan teknologi berdasarkan kepada tiga teras iaitu Tenaga dan Alam Sekitar, Teknologi Perubatan, serta Loji dan Mesin. SIRIM Berhad juga adalah peneraju Kualiti dan telah menerima pengiktirafan antarabangsa bagi Standard dan Penilaian Pematuhan, selaras dengan misinya untuk "menjadi penyedia penyelesaian menyeluruh dalam inovasi kualiti dan teknologi.“ . www.sirim.my

 

Dikeluarkan Oleh    :

Jabatan Hal Ehwal Korporat Kumpulan, SIRIM Berhad                  

Perhubungan Media:

 • Ruhil Amani Zainal Abidin, Tel : 603 5544 6770 / 013-2010402 e-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Daing Zarina Daing Mokhtar, Tel : 603 5544 5021 / 019-6555244 e-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

 

8 March 2013

MEDIA RELEASE

 

SIRIM AND THE EU ASSIST SMES TO REDUCE CARBON EMISSIONS THROUGH CARBON FOOTPRINT LABELLING

EU grants RM 8.8 million for an Environmental Declaration Scheme Project in Malaysia

 

SHAH ALAM: SIRIM Berhad is pleased to announce the signing of a contract with the European Union (EU) for EUR2.06 million (RM 8.8 million) to develop sustainable production and consumption practices for Malaysian manufacturers of building materials.

The project aimed to develop a quantitative environmental declaration scheme and have selected the building material sector to inaugurate the scheme in Malaysia. In tandem with global emphasis on climate change mitigation, the project will commence with a quantitative carbon footprint labelling scheme.

The three-year programme will involve an international collaboration with Carbon Trust, who are pioneers of product carbon footprinting and carbon management. UK-based Carbon Trust, an independent company with a mission to accelerate the move to a sustainable, low carbon economy, will also help to develop a standard eco-labelling scheme to enable companies to report on and demonstrate the environmental credentials of their products through the use of a credible and recognised label. The labelling scheme will incorporate key metrics, such as water, waste, resource selection and efficiency, and pollution, depending on the nature of the product category.

This innovative project will see the development of guidance and piloting tools at scale, allowing Malaysian companies to measure and reduce lifecycle environmental impacts of products, which is of particular importance given the rapid growth of the Malaysian construction sector.  By transferring knowledge of international best practice the Carbon Trust will develop mechanisms to support the procurement of sustainable products along the supply chain. The Carbon Trust was selected based on its world-class experience in product footprinting, supply chain management and carbon management in construction and building materials. 

The Federation of Malaysian Manufacturers, Malaysian Green Building Confederation, and Building Materials Distributors Association of Malaysia are the local partners and domain experts of the project. The pilot programme will be carried out in collaboration with industry representatives from the partner associations. The construction and building materials manufacturing industry was chosen for the project as this sector has been among the most active in introducing innovative products to the market.

Ir. Dr. Mohd Jamil Sulaiman, Chief Technology Officer, SIRIM Berhad said: “The project aims to contribute towards the growth of a vibrant green industry in Malaysia through continuous improvements in sustainable production or manufacture and use of materials and products. Although this project will focus on manufacturers of construction and building materials, the output can be replicated for other business sectors once the overall structural framework of the environmental declaration scheme is established. Managing sustainability through the promotion of environmental stewardship is definitely in line with the aspiration of the Malaysian Government.”

Dr Chen Sau Soon, Senior Director for Energy & Environment Flagship, SIRIM Berhad who is also the project leader said, “The trend for quantitative environmental information such as carbon footprint of products and services is definitely on the rise. Although SIRIM had already implemented an ecolabelling scheme since 2004 to distinguish products with better environmental performance, the scheme was not able to offer additional advantage to eco-labelled products that exceeded established performance criteria. Through this project, companies who have invested in innovating their products and services for improved environmental performance will now have the opportunity to market and benchmark their products based on international practices.

The partners’ kick-off meeting held in late January marked the start of the project activities and plans are already under way for dialogues with industry stakeholders to ensure their active participation as the key beneficiary of the project.

Luc Vandebon, Head of the EU Delegation to Malaysia said, "The EU is pleased to support the development of an eco-labelling scheme for Malaysia's construction industry. Eco-labels provide the all-important transparency that allows businesses to display their environmental credentials and enable consumers to purchase conscientiously. Such transparency is key to transforming consumption and production patterns that are needed to bring about a green economy. The EU is confident this partnership with Malaysia to reduce carbon will positively contribute to the global fight against climate change."

Hugh Jones, Managing Director of Business Services at the Carbon Trust commented, “We are really excited to get the opportunity to be part of this ambitious project with SIRIM. The Carbon Trust has over a decade of experience working with the construction sector on carbon management and footprinting. To-date we have carbon footprinted and certified over 27,000 product carbon footprints including roof tiles, bricks, and cement. This wealth of knowledge will be brought to the project to deliver a credible framework that will enable Malaysian building material companies to reduce their environmental impact.”

 

###

About SIRIM Berhad

A wholly-owned company of the Malaysian Government under the Minister of Finance Incorporated, SIRIM Berhad is a premier Research and Technology organisation providing timely and focussed research in three flagship areas namely Energy and Environment, Medical Technology as well as Plant and Machinery. SIRIM Berhad is also the champion of Quality and has gained international recognition in Standards and Conformity Assessment, underlying its mission of “being a total solution provider in quality and technology innovations.” www.sirim.my

 

Released by           : Group Corporate Affairs Department SIRIM Berhad

Media Contact        :

 • Ruhil Amani Zainal Abidin, Tel : 03 55446770 / 013 2010402 or e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Daing Zarina Daing Mokhtar, Tel : 03 5544 5021 / 019 6555 244 or e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

28 Februari 2013

SIARAN MEDIA

 

SIRIM LULUSKAN TUNTUTAN PENGIKTIRAFAN BAGI PENUBUHAN KESATUAN SEKERJA SIRIM BERHAD, TURUT LANCAR LOGO KESATUAN

SHAH ALAM, 28 Februari – SIRIM Berhad terus menyokong inisiatif pembentukan budaya kerja sihat di kalangan pekerjanya dengan meluluskan Tuntutan Pengiktirafan yang dipohon bagi penubuhan Kesatuan Sekerja SIRIM Berhad. Tuntutan Pengiktirafan diperlukan bagi membolehkan wakil pekerja berunding mengenai terma dan syarat-syarat perkhidmatan, seperti yang tertakluk di bawah peruntukan Seksyen 9, Akta Perhubungan Perusahaan 1967.

Sehubungan dengan itu, majlis pelancaran logo Kesatuan Sekerja SIRIM Berhad telah disempurnakan oleh Dr Zainal Abidin Mohd Yusof, Presiden dan Ketua Eksekutif SIRIM Berhad, di sini pada 20 Februari lepas. Turut hadir pada majlis itu adalah Presiden Kesatuan Sekerja SIRIM Berhad, Haji Jalaluddin Mat Jali, dan Tan Sri Zainal Rampak, mantan Presiden MTUCmerangkap Setiausaha Agung Kesatuan Sekerja Pengangkutan (TWU), sebagai penceramah jemputan.

Penubuhan Kesatuan Sekerja SIRIM Berhad telah mendapat kelulusan daripada Jabatan Tenaga Kerja, Kementerian Sumber Manusia. Bermula dari bulan Januari 2012 kesatuan ini telahpun menjadi ahli Gabungan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC).

Kesatuan ini telah didaftarkan pada 29 Mac 2011 di bawah Akta Kesatuan Sekerja 1959, dan mesyuarat agong pertama telah diadakan pada 28 Julai 2011 dengan jumlah ahli berdaftar seramai 243 orang. Sehingga kini jumlah ahli kesatuan adalah seramai 541orang.

Selain daripada memperjuangkan hak dan kesejahteraan ahli, penubuhan ini juga dilihat dapat membantu dan menambahbaik budaya kerja di kalangan ahlinya.

 

                                                                            ###

 

Mengenai SIRIM Berhad

Sebuah syarikat milik penuh Kerajaan Malaysia di bawah Menteri Kewangan Diperbadankan, SIRIM Berhad adalah organisasi Penyelidikan dan Teknologi yang utama, yang melaksanakan penyelidikan dan teknologi berdasarkan kepada tiga teras iaitu Tenaga dan Alam Sekitar, Teknologi Perubatan, serta Loji dan Mesin. SIRIM Berhad juga adalah peneraju Kualiti dan telah menerima pengiktirafan antarabangsa bagi Standard dan Penilaian Pematuhan, selaras dengan misinya untuk "menjadi penyedia penyelesaian menyeluruh dalam inovasi kualiti dan teknologi.“ . www.sirim.my

 

Dikeluarkan Oleh    :

Jabatan Hal Ehwal Korporat Kumpulan, SIRIM Berhad                  

Perhubungan Media:

 • Ruhil Amani Zainal Abidin, Tel : 603 5544 6770 / 013-2010402 e-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Daing Zarina Daing Mokhtar, Tel : 603 5544 5021 / 019-6555244 e-mel:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

21 Februari 2013

SIARAN MEDIA

 

SOLAERATOR™ SIRIM BANTU PENTERNAK IKAN AIR TAWAR KEKALKAN KUALITI AIR KOLAM

 

SIMUNJAN (Sarawak), 21 Februari – SIRIM hari ini memperkenalkan Solaerator™ satu sistem pengudaraan untukair kolam ikan air tawar yang menggunakan tenaga solar, kepada komuniti Penternak Ikan Air Tawar di Kampung Sabun, di sini.

Sistem ini memberi manfaat kepada penternak ikan air tawar di kawasan ini, dengan membantu meningkatkan pendapatan mereka serta mengembangkan perniagaan berikutan peningkatan jumlah ternakan dari kolam ikan yang diselia melalui Sistem Solaerator™ SIRIM.

Solaerator™ adalah sistem kitaran udara yang membekalkan oksigen ke dalam kolam secara berterusan dengan menggunakan kuasa solar, bagi memastikan kualiti kolam ikan sentiasa mengandungi paras oksigen yang diperlukan serta sentiasa berada dalam keadaan baik. Projek Solaerator merupakan projek komuniti di bawah ‘Community Innovation Fund’yang dibiayai oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).

Majlis penyerahan projek berkenaan kepada Persatuan Penternak Ikan Air Tawar Kg. Sabun telah disempurnakan oleh Datuk Hj. Fadillah Yusof, Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, di sini hari ini.

Turut hadir ialah Tuan Hj Mohd Noraden Hj. Majais, Menteri Muda Pembangunan Usahawan Sarawak, Hajah Nancy Shukri, Ahli Parlimen Batang Sadong serta Presiden dan Ketua Eksekutif SIRIM Berhad, Dr Zainal Abidin Mohd Yusof serta En Yahabi Hamdan, Presiden Persatuan.

Sistem Solaerator™ berfungsi dengan menggunakan tenaga solar sepenuhnya. Selain dari menjimatkan penggunaan kos elektrik, kaedah ini juga secara tidak langsung dapat membantu kawasan ternakan yang tidak mempunyai bekalan elektrik. Penggunaan tenaga solar yang membekalkan tenaga selama 24jam dapat mengatasi risiko gangguan bekalan oksigen ke dalam kolam ikan seperti yang sering dihadapi oleh penternak berkenaan. Kekurangan oksigen dalam air boleh menyebabkan ternakan ikan mati, lebih menyukarkan lagi sekiranya hal ini berlaku ketika hampir musim tangkapan.

Selain daripada penggunaan tenaga solar yang menyokong bekalan oksigen, sistem Solaerator™ juga berfungsi untuk mengitar air kolam, manakala ‘aerator’ yang berada di dasar kolam akan melepaskan gelembung udara bagi mengitar mendapan. Kaedah ini bagi menggantikan penggunaan kincir yang hanya mampu mengitar lapisan air di bahagian atas kolam.   

Kolam ikan yang mempunyai bekalan oksigen serta kualiti air yang baik membolehkan ikan membiak dengan mudah. Ternakan yang meningkat dapat menambah pendapatan penternak hasil dari pengeluaran yang banyak.

 

                                                                            ###

 

Mengenai SIRIM Berhad

Sebuah syarikat milik penuh Kerajaan Malaysia di bawah Menteri Kewangan Diperbadankan, SIRIM Berhad adalah organisasi Penyelidikan dan Teknologi yang utama, yang melaksanakan penyelidikan dan teknologi berdasarkan kepada tiga teras iaitu Tenaga dan Alam Sekitar, Teknologi Perubatan, serta Loji dan Mesin. SIRIM Berhad juga adalah peneraju Kualiti dan telah menerima pengiktirafan antarabangsa bagi Standard dan Penilaian Pematuhan, selaras dengan misinya untuk "menjadi penyedia penyelesaian menyeluruh dalam inovasi kualiti dan teknologi.“ . www.sirim.my

 

Dikeluarkan Oleh    :

Jabatan Hal Ehwal Korporat Kumpulan, SIRIM Berhad                  

Perhubungan Media:

 • Ruhil Amani Zainal Abidin, Tel : 603 5544 6770 / 013-2010402 e-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Daing Zarina Daing Mokhtar, Tel : 603 5544 5021 / 019-6555244 e-mel:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.