​SIARAN MEDIA
                                                    

SIRIM BERHAD, FUJIMORI-ZACROS, USM KERJASAMA BANGUNKAN PLASTIK BIODEGRADASI DARIPADA SISA MINYAK MASAK SAYURAN

                 

SHAH ALAM, 24 Julai 2023: SIRIM Berhad bekerjasama dengan Fujimori-Zacros dan Universiti Sains Malaysia (USM) untuk menghasilkan plastik biodegradasi daripada sisa minyak masak sayuran sebagai usaha untuk mempromosikan ekonomi lestari dan ekonomi kitaran kepada negara.

 

Kerjasama antara ketiga-tiga institusi ini bertujuan untuk menghasilkan “Polyhyroxy alkanoates (PHA)" secara optimal, untuk menghasilkan plastik biodegradasi daripada sisa minyak sayuran yang menggunakan stain mikrob tempatan. Bioplastik biodegradasi PHBV akan digunakan dalam pengeluaran plastik biodegradasi sekali guna seperti kutleri dan pembungkusan makanan.


Organisma pengeluaran yang digunakan dalam proses ini ialah strain bakteria yang dibangunkan secara tempatan mampu untuk menjana hasil tinggi PHBV, membolehkan penetapan harga yang kompetitif untuk produk akhir. Ini dilengkapi dengan penggunaan teknik penulenan baharu yang tidak memerlukan sebarang bahan kimia yang berbahaya, menghasilkan bioplastik tulen.


Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SIRIM Berhad, Dato' Indera Dr Ahmad Sabirin Arshad berkata, kerjasama antara agensi berkenaan, USM dan Fujimori-Zacros dapat mengukuhkan kemampuan penyelidikan, memacu inovasi dan mencapai perkembangan lestari dalam landskap yang dinamik dan saling berhubung pada masa kini.


“Projek ini disokong oleh penyelidikan yang dilakukan oleh penyelidikUSM dan diperkukuhkan lagi dengan  pakar di  SIRIM dalam bioproses, membenarkan peningkatan skala dalam proses pengeluaran bioplastik. Penglibatan kumpulan Fujimori-Zacros dari Jepun, pengeluar antarabangsa bahan pembungkusan, dapat membentuk satu konsortium antarabangsa, menjadi langkah penting ke arah Produk Inovasi Malaysia yang menyokong kelestarian alam sekitar dengan menggunakan sisa tempatan untuk produk bio boleh guna semula.


“Projek ini juga menegaskan komitmen SIRIM untuk menerajui penubuhan agenda Alam Sekitar, Sosial, dan Tadbir Urus (ESG) dalam aktiviti organisasi kami, terutamanya dalam penyelidikan dan pembangunan untuk mendorong kelestarian industri negara," katanya.


Plastik biodegradasi yang terhasil daripada sisa minyak sayuran menawarkan beberapa kelebihan berbanding plastik tradisional, terutamanya dalam mencegah pengurangan sumber; mengurangkan pengeluaran gas rumah hijau dan menyumbang kepada ekonomi kitaran.


Kelebihan lain bagi projek ini termasuk kesejahteraan pekerja, pemprosesan hiliran menggunakan proses penulenan unik yang menghapuskan penggunaan pelarut organik sepenuhnya, memastikan keselamatan pekerja dan melupuskan keperluan untuk rawatan sisa utama.​

## ​​​

​​MENGENAI SIRIM​

SIRIM Berhad, anak syarikat Kerajaan Malaysia di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri adalah organisasi peneraju bagi penyelesaian teknologi dan kualiti yang memberi tumpuan kepada Penyelidikan Perindustrian, Pembangunan Teknologi dan Pengkomersilan; Pensijilan, Pengujian dan Pemeriksaan; Pengukuran dan Penentukuran; Latihan; Penyelidikan dan Pembangunan Standard; Keusahawanan berasaskan Teknologi; dan Perundingan Reka bentuk. ​

SIRIM Corporate Website

Perhubungan Media SIRIM Berhad:

Mengenai ZACROS (Fujimori Kogyo Co Ltd Japan.)​

ZACROS, juga dikenali sebagai Fujimori Kogyo, adalah sebuah syarikat pengubah Jepun yang mengkhususkan diri dalam filem fleksibel dan pembungkusan yang ditubuhkan lebih dari satu abad yang lalu, pada tahun 1914. Ibu pejabatnya terletak di Tokyo, Jepun. Syarikat ini memberi sumbangan kepada kebajikan keseluruhan masyarakat melalui empat segmen perniagaan (Kesejahteraan, Penyelesaian alam sekitar, Elektronik, bahan dan penyelesaian IT, Bahan pembinaan dan kejuruteraan awam), setiap satu di antaranya adalah ungkapan dari "semangat penyambutan" kami.​​​​​​​​​​​